Gyakran Ismételt Kérdések

Tartalmaz a Dentinox tartósítószert

A Dentinox fogínygél nem tartalmaz tartósítószert.

Tartalmaz a Dentinox cukrot

A Dentinox cukormentes, a fogszuvasodással szemben semleges xilitet és szorbitot tartalmaz, ezzel a fogak károsodása elkerülhető.

Mik a Dentinox hatóanyagai

A készítmény hatóanyagai: 150 mg kamilla tinktúra; 3,4 mg lidokain-hidroklorid-monohidrát; 3,2 mg makrogol-lauril-éter 1 g gélben.

Milyen mellékhatásai lehetnek a Dentinoxnak

Igen ritkán előfordulhat allergiás bőrreakció. A Dentinox fogínygél epilepsziás kisgyermekeknél fokozott óvatossággal alkalmazható. Alkalmazása előtt kérje ki a gyermekorvos tanácsadását. Lidokain- hidrokloridot tartalmaz. Túlérzékenységet, allergiás reakciót okozhat. Túlérzékenységi reakció esetén a Dentinox fogínygél alkalmazását abba kell hagyni és fel kell keresni az orvost.

Hogyan kell alkalmaznom a Dentinoxot

A kezdődő fogzás első jeleinél borsónyi mennyiségű gélt kell tiszta kézzel vagy fültisztító pálcával a fogíny érintett területeire felvinni és finoman bedörzsölni. A kezelést naponta 2-3-szor, különösen az étkezések után, és elalvás előtt ismételni szükséges.

Mennyi ideig használhatom a Dentinoxot

A Dentinox fogínygél gyermekeknek valamennyi tejfog kibújásáig, és a későbbiekben áttörő őrlőfogaknál is alkalmazható.

Milyen veszélyei vannak a lidokainnak

A Dentinox vény nélkül kapható gyógyszer kategóriába sorolt termék, így a biztonságossága és hatásossága hatósági ellenőrzésre visszavezethetően teljesül. A helyi érzéstelenítőként lidokaint tartalmazó gélek alkalmazhatók a csecsemőknél. Illetve a hazánkban forgalmazott készítményekben a lidokain koncentrációja (3,4 mg/g) nagyságrenddel alacsonyabb, mint az esetlegesen görcsöt kiváltó vagy szívproblémát okozó lidokainos oldatban (20 mg/g).

Mikor forduljak gyermekorvoshoz a fogzási fájdalom miatt

Ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Azonnal beszéljen gyermeke kezelőorvosával, ha az alábbiakat észleli gyermeke a fogzás ideje alatt: - belázasodhat, - emésztési zavarai vagy egyéb szokatlan tünetei léphetnek fel. Ezen tünetek nem feltétlenül a fogzás következményei.

Mikortól használhatom a Dentinox gélt

Az első fogacskák kibújásától valamennyi tejfog megjelenéséig – beleértve a későbbi rágófogakat is.

Recept nélkül meg tudom vásárolni a Dentinox fogínygélt

Igen, a Dentinox fogínygél egy tradicionálisan alkalmazott, enyhe hatású vény nélkül kapható gyógyszer.

Használható-e a Dentinox terhesség és szoptatás időszakában

A Dentinox fogínygél gyermekeknek egy olyan helyileg alkalmazott készítmény, amely különösen fiatal gyermekek kezelésére adható. Erre a speciális indikációra való tekintettel, a terhesség és szoptatás időszakában történő alkalmazásra vonatkozó információk mellőzhetők.

Mit tegyek, ha az előírtnál több Dentinox fogínygélt alkalmaztam

A szükségesnél nagyobb mennyiségű Dentinox fogínygélt óvatosan törölje le gyermeke fogínyéről tiszta kézzel. Túladagolásból adódó tüneteket egyáltalán nem figyeltek meg. Mérgezéses eseteket ez idáig nem jelentettek.

Mit tegyek, ha gyermekem lenyelte a készítményt

A szükségesnél nagyobb mennyiségű Dentinox fogínygélt óvatosan törölje le gyermeke fogínyéről tiszta kézzel. Túladagolásból adódó tüneteket egyáltalán nem figyeltek meg. Mérgezéses eseteket ez idáig nem jelentettek.

Jelentettek-e mellékhatásokat a Dentinox fogínygél alkalmazása kapcsán

Igen, ritkán előfordulhat allergiás bőrreakció. Túlérzékenységi reakciók esetén a Dentinox fogínygél gyermekeknek alkalmazását abba kell hagyni, és fel kell keresni az orvost.

Hogyan kell a Dentinox fogínygélt tárolni

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében tartsa a dobozában. A tubust tartsa jól lezárva.

Milyen fájdalomcsillapítót tartalmaz a Dentinox

A Dentinox kétféle helyi érzéstelenítő hatóanyagot tartalmaz, a lidokaint és a makrogol-lauril- étert. A lidokain-hidroklorid-monohidrát helyi érzéstelenítő. Gondoskodik arról, hogy gyorsan és rövid időn belül enyhítse a fájdalmat. Nagyon alacsony, csecsemőbarát hatóanyagmennyiségben (3,4 mg) adjuk hozzá a Dentinox fogínygélhez gyártás során. A makrogol-lauril-éter egy másik típusú helyi érzéstelenítő. Fájdalomcsillapító hatása lassabb, de hosszabb ideig tart. A Dentinox fogzáskönnyítő gél nagyon alacsony, csecsemőbarát mennyiségben (3,2 mg) tartalmazza.

A Dentinox fogínygél gyermekeknek hány hónapos kortól használható

A Dentinox fogínygél gyermekeknek 3-4 hónapos kortól alkalmazható. Kisebb csecsemőknél amennyiben szükséges a Dentinox oldat használható.

Használhatják-e felnőttek is a Dentinox termékeket

Természetesen igen. Az oldatot és a gélt azért ajánljuk elsősorban gyermekeknek, mert náluk a fogzási panaszok értelemszerűen gyakoribbak. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél is felléphetnek azonban olyan problémák (pl. fogszabályzók használata, bölcsességfogak kibújása), amikor indokolt és ajánlott lehet a Dentinox-termékek önálló, vagy más készítménnyel (pl. Aperisan gél) kombinált alkalmazása.

Hányszor alkalmazható naponta a Dentinox gél

A gél lidokain tartalma miatt naponta 3x alkalmazható. Amennyiben szükséges javasoljuk a Dentinox oldattal kiegészíteni a kezelést. Az oldat lidokaint nem tartalmaz, így naponta többször is használható.

Miért épp a Nenedentet válasszam gyermekem fogápolásához

Mert a Nenedent gyermekfogkrém család tagjai között a gyermeke életkorának megfelelően tud választani:

  • A Nenedent®-Baby tanuló szettet az első fogacskák megjelenésétől, a 6. hónaptól a 2. életévig javasoljuk a tejfogak mindennapos tisztításához. Alkalmas a későbbi önálló fogmosásra való játékos felkészítésre.
  • A Nenedent fuoridmentes gyermekfogkrém 2-4 éves kor között javallt a fogkrémet még kiköpni nem tudó gyermekek számára.
  • A Nenedent homeopátiás kezeléshez alkalmas gyermekfogrkém illóolajoktól mentes és fluoridos. 4. életévtől javasolt.

Gyermekem homeopátiás kezelésben részesül. Melyik fogkrémet választhatom számára

Homeopatiás kezelésben részesülők számára életkortól függően az alábbi Nenedent fogkrémek választhatóak:
Ezek egyike sem tartalmaz mentolt, illóolajoktól mentesek, így nem zavarják a homeopátiás kezelést. Ugyanis a homeopátiás készítmények hatékonyságát a kámfor, a mentol, a kamilla, borsosmenta és más illóolajok csökkentik.

  • 6 hónapos kortól 2 éves korig a Nenedent®-Baby tanuló szett tanulószett
  • 2 - 4 éves kor között a Nenedent fluoridmentes gyermekfogkrém
  • 4 éves kortól a Nenedent fluoridos gyermekfogkrém homeopátiás kezeléshez

Honnan tudom megmondani, hogy a kisbabámnál elindult a fogzás

Fogzás során számos tünet jelentkezhet, de nem feltétlenül jelentkezik mindegyik minden babánál illetve minden fognál. A legjellemzőbb tünetek a fokozódó nyáltermelés, állandó rágás, fokozott nyűgösség, étvágy romlás. Gyakori lehet még a hőemelkedés és a laza széklet.

Mit tehetek a kisbabám fogzási fájdalmának csökkentéséért

Ha a fájdalmas fogzási időszakot meggyorsítani nem is tudjuk, néhány praktikával enyhíthetjük a gyermekünk panaszait. Ilyen például a langyos kamilla- vagy zsályalevél tea, mely gyulladás- csökkentő hatású, és még finom is. Adhatunk a babánknak hűtött rágókát is és a szoptatás is nyugtatólag hathat. Ha a gyulladás fokozódik, érdemes a kicsi ínyét bekenni gyógyszertárakban kapható fogzási géllel melyek segítenek a fájdalom csillapításában.

Mit kell tudnom a fluoridról

A fluorid a fluor elem ásványi sója, a nyomelemek közé tartozik. A természetben ásványi anyag formájában fordul elő, például vízben és élelmiszerekben. Az emberi testben a csontjainkat és fogainkat építi fel. A fogászatban a fluoridot használják a fogszuvasodás megelőzésére. Remineralizáló hatásának köszönhetően erősíti a zománc ellenállását.

Használhatok gyermek fogkrémet 1 év alatt

A Nenedent®-Baby tanuló szett ideális arra, hogy a csecsemő gyorsan és egyszerűen hozzászokjon a rendszeres fogmosáshoz már az első fogacskáktól. Összetevőinek köszönhetően kisbabák és gyermekek részére is biztonságos 6 hónapos kortól 2 éves korig.

Mikor kell elkezdeni az első fogacskák tisztítását

Fokozatosan szoktassuk rá gyermekünket a fogmosásra. Legjobb, ha már az első fog kibújása előtt elkezdjük óvatosan dörzsölgetni az ínyt ujjra húzható puha szilikonos fogkefével. Minél előbb kezdjük a kibúvó fogacskákat mosni, annál nagyobb eséllyel kerülhető el a korai fogszuvasodás és ínybetegségek.

Hogyan kell használni az ujjra húzható fogkefét

Húzzuk óvatosan a mutatóujjunkra vagy kisujjunkra a speciális gyűszűformájú fogkefét. A masszírozó fej közvetlenül az ujjhegynél legyen. Tegyünk a masszírozó fejre egy kevés fogkrémet és óvatosan, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg gyermekünk első fogacskáit. A fogkefe különleges gyűszű formája gyengéd és ellenőrizhető használatot tesz lehetővé. Így gyermekét játékosan és természetes módon tudja felkészíteni a későbbi, önálló fogmosásra.

Hogyan tisztítsam a gyermekem fogait

Óvatos dörzsölgetéssel tisztítsuk a fogakat és mindenképp extra puha sörtékkel, nehogy felsértsük az ínyüket. A kisgyermekek általában nem szeretik, ha a szájukban nyúlkálnak, ezért figyeljük a babánk reakcióit, ne erőszakoskodjunk, ha nem engedi a fogmosást, inkább próbálkozzunk akkor egy következő alkalommal. Kezdetben elég egyszer, de 1 éves kor után már megpróbálhatjuk a napi kétszeri fogmosást is, reggeli és vacsora után.